Om gudinnan Skade, s:ta Elin, Våmbs kyrka och en galgbacke.

493113

Skövde är en stad som i forna tider varit en viktig plats. Här finns flera gravfält och den största guldskatt som hittats i Sverige kommer från denna ort. 1904 hittade vid Timboholm över 7 kg guld. Vid platsen där guldet fanns sas det allmänt att lycktgubbar höll till. Dessa skulle vakta en skatt och det stämde ju!

Skövde ska enligt ett ganska vanlig uppfattning betyda Skade vi. Dvs gudinnan Skades offerplats. Skade är jaktens gudinna i den nordiska tron. I eddan är hon gift med guden Njord. Hon fäster även upp en giftorm ovanför Loke när han fängslats. Loke låg bakom Skades fars död och gudinnan hämnades. Giftormen droppar sitt gift i ansiktet på Loke.

Men kristendomen kom och gudinnan försvann men återkom i kristen skepnad. För på 1100-talet sades det att en from kvinna vid namn Elin eller Helena ska ha levt i trakten. Hon ska haft en dotter som var gift med en man som slog henne. Mannen mördades dock av sina tjänare som tyckte han var väl grym. Elin ska efter detta gjort en resa till Jerusalem. På hemvägen från det heliga landet ska hon mördats då hon skulle vara med vid invigning av Götene kyrka. Mördaren var en släkting till Elins svärson. Ett finger ska ha huggits av då brottet begicks. En blind man kom senare och råkade få tag i fingret fick blod på sina ögon och synen kom tillbaka! När man skulle flytta Elins döda kropp sprang det upp en källa. Ytterligare en källa sprang upp när man rastade för Elin skulle tillbaka till Skövde. Detta är inledningen till legenden om s:ta Elin. Tyvärr så är dessa historier om blod som återger synen och om källor som springer fram standardgods. Något unikt framkommer inte. Kan det inte vara så enkelt att det faktiskt levde kvar rester av hednisk gudinnekult som kyrkan helt enkelt ville kristna? Och Elin som ju om hon nu funnits kan ju ha varit som perfekt kristen martyr och helgon!

För Skövde betydde Elin mycket. Många vallfärdade dit och staden levde upp. Men reformationen kom. Elins reliker försvann, källorna fylldes igen och Skövde sjunk ner i armod.

Idag den första juni invigde Skövde stadsmuseum en utställning som handlar om helgonet. Föreningen var där och drack alkoholfritt vin. (Vi skålade till Skades ära) och tårta avåts.

Helgonet lever vidare i Skövdes kommunvapen där hon avbildas med det avhuggna fingret på en bok och med ett svärd. Götenes vapen är källan som kom fram där hon mördades flankerat av två svärd.

Senare besöktes Våmb. Våmb är en liten by som nu vuxit in i Skövde. Elin ska enligt sägnen anlagt kyrkan. Våmbs kyrka är en romansk kyrka med ursprung i 1100-talet. Och framhålls ofta när man vill visa upp en romansk kyrka. Som kuriosa kan sägas att det inne i kyrkan finns en kanonkula fastmurad. Ett minne av att danskarna brände Skövde under Nordiska sjuårskriget 1566. 

Bara några få km mot vägen till Skara finns det en galgbacke. Där avrättades den siste i trakten 1859. En man hade mördat en piga som han gjort med barn. Ett träkors märker ut platsen och en liten sten med texten ”1859”  visar var forna tiders rättvisa skipades.

 

 

 

IMG_4512

2 kommentarer på “Om gudinnan Skade, s:ta Elin, Våmbs kyrka och en galgbacke.

  1. Mikael Walfridsson skriver:

    Trevlig läsning även om det var mig bekant då det ingick i vår hembygds kunskap som.det hette på min tid…Borde publiceras mer och fler av denna typen fängslande berättelser… Självklart har alla bygder sina historier, sanna eller ej så är de trevliga och intressanta..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s