Hur såg Engelbrekt Engelbrektsson ut?

Hur såg Engelbrekt Engelbrektsson ut?

Det har fram till för några år sedan varit en vedertagen uppfattning att någon bild eller illustration om hur frihetshjälten inte existerar. Men kanske är det så att han faktiskt finns avbildad från samtiden. I en lagbok som skrevs 1437, året efter mordet på Engelbrekt finns en mansperson med. Mannen går med kryckor. Engelbrekt led den sista tiden av sitt liv av reumatism och det är omvittnat att han tog sig fram med kryckor.

Lagboken som tros tillhöra den förnäme Bengt Jönsson av den ätt som senare kallades Oxenstierna har med bilden av ”kryckmannen”. Herr Bengt som levde omkring 1390-1450 var förutom riksråd även lagman i Uppland och en tid riksföreståndare 1448. Vid tiden för upproret Engelbrekt ledde var han med och stödde detta.

Mannen som avbildas i lagboken går framåtböjd men ser inte direkt lidande ut. Ett litet leende kan man skönja och han håller upp ett finger som om han nästan ville påpeka något. Inte överdrivet prålig dräkt men med en stor mössa. Ingen trasig tiggare ser han ut att vara utan mer av en frälseman som ju Engelbrekt var. Det rödbruna håret som sticker fram under huvudbonaden är nog i en slags pagefrisyr.

Vidare forskning behövs för att klargöra vem mannen är.

Kryckmannen från år 1437. Vår frihetshjälte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s