Minerva gudinnan som får tjäna som bevis på att olika hedniska läror skiljer sig åt

Mycket förenar de hedniska religionerna men allt är inte samma. Alla hedniska läror har något som gör just den tron speciell. Man kan nog gott säga att den romersk/grekiske guden Mars är densamme som germanernas Tyr. Att Venus motsvaras av Freja och Frigg har sin motsvarighet i Hera/Juno. Listan kan bli lång. Men gudinnan Athena ibland Atena eller som hon fick heta hos romarna Minerva har ingen motsvarighet hos de som tror på asarna. Gudinnan förknippas med krig framförallt i den grekiska varianten men också med hantverk och konst och ibland även med läkekonst. Bland hennes många attribut är ugglan vars namn är Glaucus och ännu anses ugglan vara en symbol för klokhet. Ugglan tycks inte spela någon roll inom asatron. Oden kan förvandla sig till en örn, Freja och Frigg har var sin falkhamn och valkyrior kan förvandla sig till svanar. Odens korpar ska inte förglömmas. Som krigsgudinna påminner gudinnan om en valkyria men i viss mån som Freja i hennes egenskap av den som får hälften av de som stupar. Däremot så är hon jungfru och ingen make eller älskare har hon. De mer lärdomsinriktade funktionerna motsvaras däremot inte av någon asynja. Athenas träd är olivträdet men sådana finns ju inte i Norden.

Slutsats: Grekernas Atena och romarnas Minerva har ingen motsvarighet hos de germanska hedningarna. Hon är ett gott bevis på att mycket är likt men mycket är olikt inom hedendomen. Sänd henne gärna en tanke ty goda hedningar respekterar varandras gudamakter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s