Svenska skådespelare del XVI: Fred Gunnarsson

Svenska skådespelare del XVI: Fred Gunnarsson

Det är kanske inte för mycket sagt att Fred Gunnarsson stod inför ett genombrott när han genomförde en lyckad och hyllad gestaltning i huvudrollen som Elefantmannen på Stockholms stadsteater 1979. Men några veckor senare, närmare bestämt den 25 maj avled han i en drunkningsolycka. Samma år hade Fred Gunnarsson en av rollerna i den omstridda tv-serien Godnatt jord och kunde året efter sin död ses i en en annan tv-serie nämligen Sinkadus. Bördig från Västerbotten kom Fred Lennart Gunnarsson till världen den 10 mars 1939.

Skådespeleri studerades hos Calle flygare, Riksteaterns elevskola och slutligen i Malmö. Några år senare var Gunnarsson med och bildade Fria Proteatern. Sedan var han anställs vid Stockholms stadsteater. Från 1967 och framåt var Gunnarsson med i femton film och TV produktioner. Kanske hans mest kända roll var Harry i tv-serien Kullamannen? Desto mer blev det av teater och det var nog som scenskådespelare han kände sig mest hemma. Men den aktör som hellre väljer scenen än filmen blir heller aldrig lika känd.

Den ogifte skådespelaren som lämnade en mor i livet begravdes i Engelbrektskyrkan. En fond instiftades till hans minne.

Fred Gunnarsson är mannen med mustaschen. Från filmen det löser sig från 1976.

Titelblad för ett tryck som handlar om Elefantmannen. Gunnarsson hyllades för denna sin sista roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s