Religionsnyheter mars 2023

Religionsnyheter mars 2023

Kris i AFS
Det kristna missnöjespartiet Alternativ för Sverige har interna problem. Partiet som hyllar en så att säga konservativ form av kristendomen samt ställer upp i val till svenska kyrkan. Fem personer har lämnat partiets ledning. En av anledningarna tros vara att partiledaren tar ut ett stort arvode för att leda partiet medan flertalet medlemmar förväntas arbeta ideellt.

16 år till
Harvey Weinstein som dömts till 23 år i fängelse får ytterligare 16 år för sina övergrepp mot kvinnor. Judendomen är den religion Weinstein tillhör och bekänner sig till. Denna lära säger att judarna är utvalda av gud och det finns bara en gud. Måhända är detta en anledning till att Weinstein anser sig ha rätt att ta sig sexuella friheter?

Biskop med i ordensrådet
I samband med att de kungliga ordnarna dels ska delas ut igen samt att svenska medborgare åter kan förlänas dessa har ett ordensråd bildats. Bland de åtta medlemmarna är biskopen över Göteborgs stift med. Trots att det gått årtionden sedan staten och detta samfund separerats så får en biskop vara med och bestämma vem som förtjänar att bli riddare eller ledamot av Nordstjärneorden, Svärdsorden och Vasaorden.

Putin läser bibeln
Måhända ingen nyhet men värt att uppmärksamma är det faktum att den ryske statschefen Vladimir Putin läser bibeln varje dag. Putin startade krig för över ett år sedan mot sitt grannland Ukraina där en svensk minoritet lever.

Inte bränna koranen offentligt tycker polisen
Svensk polis förbjuder bränning av den förment heliga skriften koranen. Denna bok som innehåller lagar som säger att folk ska stenas och stympas samt det bisarra påståendet att endast en gud existerar. Förbudet har mötts av kritik.

NATO samtal fortsätter
Samtal med Turkiet ska återupptas den nionde mars. Turkiet är ett land där de flesta är muslimer och ett medlemskap kommer inte medföra förbättringar inför asatron eller andra hedniska religioner då Turkiet inte anser koranbränning får ske i Sverige.

De ordnar som göterborgs biskops ska vara med att bestämma om är Nordstjärneorden, Svärdsorden och Vasaorden. Den förnämsta Serafimerorden angår dock inte biskopen.

2 kommentarer på “Religionsnyheter mars 2023

  1. Hedningen skriver:

    Det var en utmärkt sammanfattning av många ämnen på en gång – och jag besökte av en ren tillfällighet kungahusets sajt för någon dag sedan – nu när ordensväsendet är återinfört. Ända sedan 1970-talets egalitära och kulturmarxistiska tid har ju sånt där med ordnar inte varit så mycket på modet, men nu – flera decennier senare – återinförs faktiskt ordensväsendet. Honi soit de mal y pense – kanhända…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s