Den som tror på hämnd är inte naiv!

Den som tror på hämnd är inte naiv!

Naiv är något positivt i Sverige av idag. Makthavarna älskar att förklara hur naiva de är. Några citat från makthavarna talar för sig själv:

”Sverige har varit naiva.” Stefan Löfven, före detta statsminister.

”Vi har varit för naiva när det gäller digitaliseringen.” Ulf Kristersson nuvarande statsminister.

”I Sverige tror vi gott om människor, vilket i grunden är fint. Men vi tenderar att vara naiva och bli lurade.” Linda Staff, polischef.

”Om vi varit naiva? Ja, ibland har vi kanske varit det.” Ann Linde före detta utrikesminister.

”Lyxen av långvarig fred har gjort svensken naiv.” Alice Teodorescu Måwe, borgerlig samhällsdebattör

Alla fem, fyra politiker och en polischef säger att de är naiva. Ja inte de själva som privatperson för ingen vill vara naiv rent privat men som kollektiv så ska vi vara detta. Är man naiv så är man snäll, men naiv snällhet är dumhet. Värre är att man rättfärdigar misslyckanden. Vi ville väl, det blev inte som det var tänkt. Inget personligt ansvar för de naiva misslyckandena. Ofta används ordet naiv om invandring och integration. Har man misslyckats, ja då är det bara att ryka på axlarna och säga vi har varit naiva. Nu går vi vidare.

Allt med det naiva är inte dåligt, det skulle vara tämligen trist om man inte trodde gott om någon eller något en endaste gång. Men naivitet är som så mycket annat, det måste njutas med måtta, och i detta fall är måttet litet och inte stort.

Asarna var något naiva när de tog upp Loke i sitt sällskap. Intrigmakaren som ställde till med det ena och det andra. Man hade överseende med nykomlingen. Men Loke låg bakom mordet på Balder. För att återställa balansen i världsalltet var man tvungna att få fram en hämnare och Rind födde sonen Vale. Fadern till Vale är som bekant Oden och med Grid har han sonen Vidar som kommer hämnas sin far vid ragnarök då han besegrar ulven. Ingen av de två asarna Vale och Vidar hade skapats om det inte varit för att gudarna varit naiva. Ingen av de två är smittade av godtrogenhet eller välvilja och det är kanske därför de överlever ragnarök och kommer härska i det kommande riket som styrs av Balder, guden som fick betala dyrt för naiviteten.

Gudarna har lärt av sina misstag, vi kan lära av gudarna. Havamal, den höges sång är fylld med levnadsråd och här är det inte dumsnällhet och tro folk om gott. Nej här är det misstro som är normen. Gudarna har lärt sig, vi ska också lära av dem. Den som tror på hämnd är inte naiv!

Må Vale och Vidar vara med er hedningar. Blir ni för naiva så åkalla dem.

Vale son till Rind och Oden. inte naiv eller godtrogen. Dessa egenskaper gör att han överlever ragnarök.

Vidar säger inte mycket. Han sitter och genomskådar folk. Han är inte dumsnäll eller det minsta naiv. Grids som är en överlevare han med.

2 kommentarer på “Den som tror på hämnd är inte naiv!

  1. […] Den som tror på hämnd är inte naiv! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s