Svensk matkultur del IX: Svenska krusbär

Svensk matkultur del IX: Svenska krusbär

”Blott Sverige svenska krusbär har” sa ju giftblandaren, författaren och mycket mera därtill Carl Jonas Love Almqvist. Krusbäret däremot kommer inte från Sverige utan från Kaukasus. Till vårt avlånga land som då inte var avlångt utan mera fyrkantigt kom dessa krusande bär någon gång under 1600-talet. Det dröjde några generationer innan bäret blev allmänt förekommande men så är det med mycket annat. Återigen får vi ge Almqvist rätt, endast Sverige har svenska krusbär och endast Sverige har svenskt kött! Almqvist har på sitt eget lilla sätt bidragit till den svenska matkulturen då han försökt förgifta pantlånaren Johan Jacob von Scheven minst tre gånger. Författaren var skyldig denne ockrare pengar och mordförsöket var anledningen till att Almqvist lämnade Sverige och i sin landsflykt suckade om krusbär.

Almqvist. skaldade om krusbär men bjöd på arsenik. Mat och litteraturhistoria i oskön förening!

Några rätter som har inspiration utifrån men väl enbart återfinns i Sverige med någon reservation för att någon i grannländerna äter de kommer här:

Korv Stroganoff
Svensk husmanskost med namn efter rysk greve. Maträtter som innehåller egennamn får namnet stor bokstav. Det heter inte korv stroganoff utan korv Stroganoff. Oavsett stavning, ibland kan man läsa korvstroganoff men det ser ju inte så snyggt ut, så åt nog aldrig den ryske ädlingen denna maträtt som är en lite fuskig variant på biff stroganoff som ska göras på oxfilé. Korven ska helst vara falukorv och den innehåller sällan något nöt. Ska man vara rolig kan man säga att översättningen från ryska till svenska varit undermålig, men det blev ju bra ändå!

Svenska köttbullar
Något som anses vara mycket svenskt, svenskare än krusbär. Köttbullar och lingonsylt, potatis kokt eller som mos, samt ofta brunsås eller gräddsås. Men idén att mala kött och sedan forma dessa till små bollar är kända sedan 1755 i Sverige. Rimligen fanns det de redan sedan någon generation tillbaka. Riktigt fart blev det först seklet därpå. Köttkvarnen kom och det blev nu enklare att mala kött. Tidigare fick man skrapa och hacka med kniv. Det händer att kött innehåller älg och då får man väl anses att rätten är ännu mera svensk!

Pizzasallad
Pizzan kommer inte från Sverige, om man inte tror på skrönan att vikingarna tog med sig hönökaka när de var ute och härjade. Sedan kom någon på att man kunde ha ketchup på brödet. Pizzan som inte uttalas som den stavas anses vara typisk italiensk och då från staden Neapel i regionen Kampanien. Men bröd med fyllning som serveras varm är nog en ganska universell kost. Nog om detta. Typiskt svensk får man nog säga att den så kallade pizzasalladen är.

Pizzan i Sverige kan räkna sitt födelseår till1947. Platsen var Västerås och restaurangen den serverades på hette Sjöhagen. Ingen större framgång de första årtiondena men nu har den snart trängt ut den svenska matkulturen helt? Nåväl tillbaka till salladen. En italienare vid namn Giuseppe Sperandio fick idé till salladen. Folk skulle ha någon förrätt när de väntade på pizzan, en gratis förrätt och sådana kan ju inte vara allt för dyra. Sperandio lär ha fått inspiration till pizzasalladen av en sallad som inte är italiensk utan kroatisk. Giuseppe Sperandio var uppvuxen i gränsområdet mellan länderna och tydligen kan även italienare inspireras av andra länders matkultur! Salladen från Kroatien heter kupus salata ska nämnas.

Ria Wägners kaviarsmörgås
Maria ”Ria” Wägner 1914-1999 var en av de första riktigt stora profilerna i den svenska televisionens början. Mycket kan sägas om denna dam men vi låter en av hennes klassiska smörgåsar vara med. Den är enkel och kaviaren som är med är typisk svensk. Säg något annat land som har Kalles kaviar eller liknade?

Recept på de flesta rätterna finns det otaliga varianter av men vi kan ju ha med Ria Wägners kaviarsmörgås:

4 personer

Salt och svartpeppar
8 skivor formfranska
8 matskedar hackad purjolök
8 matskedar kaviar
4 ägg

Skiva och hacka purjolöken, blanda den med smör och kaviar till en smet. Bred denna på brödet och lägg skivorna så smeten kommer mellan dem. Värm stekpannan och stek brödskivorna i smör. Ta sedan och lägg upp dem på tallrik. Avsluta med att steka ägg och lägg ett ägg ovanpå varje smörgås.

Ria Wägner med sin kända bortvända hälsning. Hon påstod den kom från Italien och betyder vi ses igen och inte farväl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s