Berömda clowner del IV: Charlie Rivel

Berömda clowner del IV: Charlie Rivel

Vår avslutande del i serien berömda clowner har en svensk anknytning. Clownen som det ska berättas om var mycket populär hos oss, ja så populär att konungen belönade honom med Nordstjärneorden. En av hans söner flyttade även till Sverige.

Men vi tar det från början en trapetsartist från Spanien möte en fransyska som var akrobat och det gick som det gick, de gifte sig och skaffade barn och det var nog ganska naturligt att de tre sönerna började uppträda i manegen de med. Charlie Rivel som egentligen hette Josep Andreu i Lasserre föddes 1896 i april. Redan som treåring var han med i manegen förta gången. Den lille skulle uppträtt som tyngdlyftare! I tonåren tog han sitt artistnamn som tycks vara inspirerat av Charlie Chaplin. Bröderna var först kan man beskriva som komiska akrobater och det dröjde innan Charlie Rivel som vi får kalla honom utvecklade sin mer kända clownperson. En clown med en platt, närmast fyrkantig röd näsa, morotsfärgat hår men skallig på själva hjässan, det var förstås en peruk samt mycket röd och vit smink i ansiktet. Samt förstås den långa röda tröjan. Stora clownskor ingick förstås. En vanlig replik eller utrop när han uppträde var ”Akrobat Oh!” Ofta sagt när något dramatisk skulle ske. Rivel fick faktisk ensamrätt på detta uttryck.

Charlie var nog den bäste och mest populäre av bröderna och det gav upphov till en del konflikter inom familjen. Charlie Rivel slutade arbeta med sina bröder, hade en del andra partners men började istället turnera med sin fru och senare barn när dessa vuxit till sig. Fyra barn blev det mellan 1921-1927. På äldre dagar gifte han om sig efter några år son änkeman. Charlie Rivel utvecklade sedan sin karaktär ytterligare. Ofta uppträde han endast med en gitarr och en stol, kanske inspirerad av Grock? Uppträdandena var många och turnéer blev det i flera länder. Sverige besöktes bland annat. Tyskland var dock det land där den rödklädde clownen uppträdde mest och hade en stor publik och inkomst även om han ägde ett hus utanför Paris. Karriären fortsatte i Tyskland även när kriget bröt ut. Det framkom på senare år att clownen sände ett gratulationstelegram till Adolf Hitler under kriget när denne fyllde år. När kriget närmade sig sitt slut reste Charlie Rivel via Skandinavien hem till sin bostad i Frankrike. Det dröjde några år innan han lyckades göra comeback på grund av sin hållning under kriget. Karriären tog fart igen såväl i Tyskland som Skandinavien. Sverige var landet som nog låg bäst till hos Rivel. Han uppträdde ofta i Sverige och när han gjorde sitt sista framträdande som skedde på Gröna lund fick han av konungen Nordstjärneorden. Utmärkelsen Årets Charlie Svenska cirkusakademin hederspris är uppkallad efter honom. 1983 den 26 juli avled Rivel i en ålder av 87 år.

Referenser

Myggans Nöjeslexikon del 12

https://an.wikipedia.org/wiki/Charlie_Rivel

https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Rivel

https://sv.wikipedia.org/wiki/Charlie_Rivel

Charlie, René, and Polo Andreu-Rivels 1925.

Charlie Rivel

Rivel något av de sisat åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s