Året var 1922

Året var 1922

1922 för hundra år sedan hände det både stort och smått. Vi kan ju roa oss med några historiska nedslag innan det nya året.

Sverige

19 mars arrangeras det första Vasaloppet. Vinnaren blir Ernst Alm 1900-1980 från Västerbotten som några dagar innan fyllt tjugotvå år.

Birger Sjöberg debuterar med ”Fridas bok” Hans visor gör succé och han ger ut en roman några år senare med titeln ”Kvartetten som sprängdes”, också den succé samt en diktsamling som dock inte fick samma erkännande. Sverige har fått en ny författare i Sjöberg bördig från Vänersborg som dock avlider sju år senare 43 år gammal.

Folkomröstning om rusdryckers vara eller inte vara sker i augusti. Såväl män som kvinnor får rösta. Nej-sidan de som inte vill att förbud ska införas vinner en knapp seger.

Rudolf Kjellén professor i statskunskap avlider den fjortonde november. Bördig från västgötska Torsö blir han student och senare professor i Uppsala. Han var även politiker och riksdagsman. Kjellén myntar begrepp som folkhem och geopolitik.

Omvärlden

1922 Är ett viktigt år i den egyptiska historien. Landet som en tid varit ett brittiskt protektorat blir självständigt även om britterna har fortsatt stort inflytande i landet. Sultan Faud blir kung Faud I av Egypten. Senare samma år hittar arkeologen Howard Carter graven efter farao Tutankhamon som avled 1323 fvt. Upptäckten av graven anses vara ett av 1900-talets viktigaste arkeologiska fynd.

Den belgiske författaren och historikern Frans Jozef Peter van den Branden avlider i mars.

Fascisterna i Italien tar makten då de marscherar mot Rom. Regeringen vill införa undantagstillstånd men kungen vägrar bifalla detta och fascistledaren Benito Mussolini får i stället i uppdrag att bilda regering. 31 oktober bildar Mussolini regering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s