Cautes och Cautopates eller Vile och Ve?

Cautes och Cautopates eller Vile och Ve?

Hedningar från Skandinavien kom i kontakt under senantiken med den romerska myterikulten mithraism som handlar om dyrkan av den indoeuropeiske guden Mithra. Denne blev sedan känd som Mithotyn. Mithra burkar avbildas när han utför tauroctonin offrandet av en tjur. Mithra avbildas då med två medhjälpare kallade Cautes och. De är identiskt klädda i ”persika kläder” båda håller i var sin fackla men Cautes håller sin brinnande och upprätt, Cautopates håller sin nedåtvänd och släkt. Tolkningen är att de kan avbilda dag och natt men också dagjämningarna. Cautes är då vårdagjämningen och höstdagjämningen är Cautopates. Ofta brukar de avbildas med benen i kors. Cautes tycks avbildas i ljusare kläder och Cautopates i mörkare.

Skillnaden mellan Mithra och Oden är att Oden dödar Ymer medan Mihta dödar en tjut. Inom asatron finns det dock med inte en tjut men väl en ko vid namn Audhumbla vars mjölk Ymer levt på. Men gemensamt är dödandet av en urtidsvarelse av vars kropp man skapar den värld människorna lever i.

Men om Mithra och Oden är samma gud om än i olika skepnader kan det då inte tänkas att medhjälpare är Odens bröder Ville och Ve? Inom asatron har Oden två bröder som hjälper honom döda Ymer och skapa värden och sedan skapar de människosläktet.

”Ande gav Oden,
omdöme Höner,
livssaft gav Lodur
och livlig färg.”

Ja vad tror ni ärade hedningar om Oden är Mithra är då Cautes och Cautopates Vile och Ve? Vile även kallad Höner är då den som gett människans livskraft den mer existentiella delen medan Ve var namn även är Lodur är den mer materiella . Oden själv ger dock människorna anden den viktigast beståndsdelen, den som kan överleva den jordiska tillvaron? Såväl Oden som Mithra är frälsningsgudar vars anhängare tror de kan få leva vidare i en annan existens efter döden, Valhall respektive Elysium.

Vidare forskning får visa om denna hypotes har sanning i sig. Hedendomen är tillbaka men mycket återstår.

Mithra dödar tjuren. Cautes och Cautopates flankerar honom. Ovan Sol och Måne. Notera korpen. Korpen är ett djur som förknippas med såväl Oden som Mithra.

Cautes och Cautopates eller Vile och Ve?

3 kommentarer på “Cautes och Cautopates eller Vile och Ve?

  1. I have seen some scholarship tying Ymir into Aurgelmir, which I’ve seen translated as roarer or howler related to mud. If true, it might lend credence to the comparison. Although I must confess my ignorance in regards to the Mithraic cult, about which I know precious little.

  2. […] Cautes och Cautopates eller Vile och Ve? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s