Ölets religion

I sanning äro asatron ölets religion! Ja det dricks. Gudar dricker, gudinnor dricker, asar dricker alver dricker. Döda hedningar dricker, levande hedningar dricker till makterna ära samt sina förfäder. Drickandet överlevde. Drack man til den Kristna tron så kunde man ändå hälla ut lite öl till de hedniska makterna. Man har nog inte bara offrat gröt till tomten utan även korndrycken. Byggver kornalven är något av en ölgud. Ägir kan nästan sägas vara detsamma om än lite motvilligt. Samtidigt varnas det lite i Havamal för att man inte ska dricka förmycket öl. Oden är ju den höge men han lever ju enbart på vin! Tor dricker omåttliga mängder öl men de andra är nog inte så dåliga de heller. Heidrun hon har nog mycket att göra när törsten sätter in i Asgård. I äldre tider firade man inte jul, man drack jul. Ölkulturen har blivit bättre de senaste decennierna i Sverige samtidigt som kristendomen minskat i betydelse. Detta är ju ingen tillfällighet eller hur hedningar? Tänk att man inte kunde köpa starköl ens i Sverige. Starköl ja. Tyskar, tjecker och belgare har ingen starköl de har bara öl. Ordet starköl påminner nästan om att det är farligt. Varning det är starköl i flaskan, det kan vara farligt! Ja så har det varit i Frejs gamla rike Sverige.

Ölbryggningen i Sverige var ganska dålig i flera århundraden och det beror till stor del av alla de religionskrig som var på 1600-talet. Man kom nämligen på att man kunde brygga starkare drycker än öl under denna epok då krig och pest var det normala och brännvin behövdes nog för att folk skulle orka med. Men ölkulturen fick stå tillbaka. Kan sägas att tjeckerna är berömda för sitt öl. Slovakerna som hellre föredragit plommonbrännvin inte är så kända för någon dryck i internationella sammanhang. Ölet i Tjeckoslovakien under kommuniståren var inte heller så där överdrivet bra alla gånger. Ateism är inte bra för en sund ölkultur!

Hedningar bör dricka öl. Men även ha den höges ord i tankarna, särskilt nu i bilismens tidevarv. Skål i hedningar som tror på öldrickande gudamakter!

Byggver brygger öl!

Tor är en skicklig öldrickare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s