Anders Nyström är död

För den äldre generationen, ja den ganska så äldre får man säga var Anders Nyström känd för rollen som Månke i filmatiseringen av Barnen från Frostmofjället”. Då hade den lille ty han var född 1933 redan gjort tio filmroller. För de något yngre men ändå tillhörande den äldre generationen var han socialdemokraten Nilsson med samvetsbetänkligheter i tv-filmen ”Badjävlar”. Sedan blev han folkkär som den arbetsskygge och alkoholiserade Svensson i tv-klassikern ”Hedebyborna”. I den serien var hans rollkaraktär gift med Helen Brodin och de två var återigen ett par i serien ”Goda grannar”. Båda hade senare roller i ”Skärgårdsdoktorn”. Nyström var mångsidig och var med i flera film och tv produktioner bland annat en liten roll i första Göta kanal-filmen. Sista filmrollen kom så sent som 2013 i deckaren ”Tyskungen”. Många av karaktärerna var lite grubblande och lågmälda sådana. Nyström var även verksam inom teatern femtio och sextiotalet var det riksteatern och senare Borås teater och senare Uppsala och Stockholm stadsteatrar han var trogen.

En lång karriär som varade i över sjuttio år är nu slut. Vi tackar Anders Nyström för hans gärning.

Anders Nyström. Notera Torshammaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s