Insändare i MT: Har dumheten kommit för att stanna?

Nobeldagen firades den 10 december. En dag man hyllar kunskap och lärdom i Sverige. Men lärdom är ingenting man hyllar resten av året. Folk blir dummare och dummare. Barn kan inte huvudräkning. Skriva och läsa skrivstil kan ingen eller åtminstone få fyllda efter 1980. Föräldrar blir arga om deras barn måste läsa romaner i skolan och historieämnet har föraktats så det knappast finns någon undervisning. Den som finns handlar mest om hur dumma vita har varit mot alla andra. I detta samhälle finns det gruppvåldtäkter, gängmord och vidskepelse som går långt upp i maktens kretsar. Riksdagens vicetalman tror inte på evolution. Andra politiker tror bokstavligen att Adam och Eva är mänsklighetens förfäder rent bokstavligt. Ironiskt nu när en svensk fått nobelpris med motivering ”upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”.

Man ska vara smart men inte intelligent. Kunskap som inte per automatik genererar ekonomisk vinst ses med misstro. Vad är det där bra för? En lärare klagade på att eleverna inte ville lära sig historia med motivering att de inte skulle vara med i Jeopardy, en gång i tiden populärt frågesportprogram. Makthavarna i Sverige behöver inga bokbål ty snart kan ingen läsa alls.

För över hundra år sedan argumenterade reaktionära krafter i Sverige att man tyckte skolor och utbildningar tog för mycket plats och utrymme. De lägre klasserna behövde inte så mycket för att klara sig menade man på. Fridtjuv Berg kunde dock påvisa att sedan införandet av folkskolan samt den alltmer ökade kunskapen gjort att brottsligheten minskat i landet men också att nationen blivit rikare.

Idag tycks ingen tro på ett rikare och mer begåvat Sverige. Har dumheten kommit för att stanna?

Henrik Andersson

Publicerad i Mariestads Tidningen 2022-12-14 http://www.mariestadstidning.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s