Några tankar om kärlek och gudinnor

Några tankar om kärlek och gudinnor

Åttonde dagen i julmånaden eller december som vi ofta säger var förr helgad åt den heliga jungfrun Maria. I runkalendern har dagen en krona som symbol eller märke. Varför? I den kristna mytologin föddes Maria den 8 september. Därför förlade man hennes avlelse nio månader tidigare som då blev den åttonde december. Maria blev sedan mor till Jesus genom en så kallad obefläckad avlelse. Gud eller ska vi säga Jahve hade bestämt att Maria skulle föda gud son som vi alla känner som Jesus av Nasaret fast han var född i Betlehem. Det finns enligt de korsbärande monoteisterna bara en gud så fadern, sonen och den helige anden är en och samma gud fast olika delar av denne. Fadern bestämmer att Maria ska föda sonen och den som ser till att det blir av är den helige anden. Den kristne guden är far till sig själv vilket onekligen är lite för magstark för en hedning. Maria frågades inte om lov först utan hon fick snällt finna sig i det hela. Nåväl en gud behöver väl inget samtycke ty det gäller ju bara människor emellan. Romantik finns inte med i denna skröna som ju dessbättre inte är sann eller innehåller sanning. Nu tro en del kristna inte heller på allt detta men om man inte tror på allt då ska man heller inte tro på något.

Maria var och är en viktig figur för många kristna ändå främst då katoliker. Hon fick ersätta många modersgudinnor men även kärleksgudinnor som hedningar dyrkade. En kärleksgudinna som är kronisk oskuld är dock lite väl tråkig att tro på men kanske bättre än inget alls ty bibeln är fylld med skäggiga gubbar med sand mellan tårna och ingen förhud.

Kärleksbudskapen inom de monoteistiska religionerna är inte så varmt och vacker om det skärskådas. Ty det handlar om underkastelse! Den som gör invändningar kan lösa det som står på SO-rummets hemsida om islam: ”Islam är ett arabiskt ord som betyder underkastelse. Ordet muslim betyder “den som underkastar sig“. En muslim är alltså en person som underkastar sig och lyder Allahs vilja. (https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/islam/islams-grunder)

De två andra är inne på samma linje man ska frukta gud! En gud som dränker nästan allt liv i en syndaflod, som dödar Egyptiska barn samt plågar en imbecill figur vid namn Job fruktar man. Ty få har uttryckt önskan att ”nuppa” med gud fader och än mindre med den helige anden som ju trots allt lyckades inseminera Maria som vi redan skrivit om. Åsa Waldau ville dock gifta sig med Jesus och maken Patrik fick snällt se på och höra om frugan erotiska fantasier. Nu är de skilda ty vem kan konkurrera med någon som kan förvandla vin till vatten?

Men beror inte allt denna sexualgalenskap på att det inte finns några gudinnor med i de religionerna som är skapade för ökenmänniskor med ökenmentalitet? I många kulturer där det finns gudinnor med så blir det sexuella lite enklare. Att bara frukta gud och älska denne som en strykrädd hund lyder sin husse är ganska trist. Kärlek mellan man och kvinna anses inte riktig lika fint som att leva som oskuld och bara tjäna gud. Samtidigt vill denne gud och dess tjänare i form av olika religiösa personer att folk skaffar barn som växer upp och betalar skatt. Polyteistiska religioner är bättre då man har ett mer naturlig syn på kärlek. Men för en religion ska ha en sund sexualmoral krävs det såväl kärlek som gudinnor. Monoteismen har lite av det ena och ingenting av det andra.

Afrodite eller Venus kärleksgudinna med stort K.

Freja kärlekens asynja med stort A.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s