Hell Nikar! Hell Jolner!

När de som tror på korset hyllar sin Nikolaus kan vi hedningar sända en tanke till Oden. Den högste guden har många namn och Nikar är ett. Jolner likaså sistnämnda vet ju de flesta är Oden i hans egenskap av julens gud. Julen den stora hedniska högtiden som ingen förmått rubba eller avskaffa!

2 kommentarer på “Hell Nikar! Hell Jolner!

  1. […] En god vän i den hedniska bloggosfären har observerat, att ännu ett Heite (men ingen Kenning) för Oden är Hnikar, men få torde minnas varifrån det Odensnamnet kommer. Rätt svar är att det bland annat förekommer i Gylfaginning, Grimnesmál och tillika Reginsmál, där Sigurd själv får råd av en förklädd gud, stående på ett berg. Att Regin betyder ”makter” i plural, borde ni veta vid det här laget, och att Jolnér, den stora Jularen, han som gör så att det blir Jul och ingen Nikolaus är Julens sanne upphovsman, kanske ni till slut har lärt er. Repetition är all kunskaps moder – och därför säger jag er nu, sannerligen sannerligen – att Hnikar fanns före Nikolaus, och inte tvärtom… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s