31 oktober

31 oktober

Ibland är det märkligt hur ett datum kan spela en så viktig roll i en nations historia.
Och frågan är om inte den nionde november är i italiensk och europeisk historia är ett av de mest märkliga datum? För den 31 oktober hände följande:

475. Romulus Augustus blir västromersk kejsare. Missnöjet var stort mot den tidigare kejsaren Julius Nepos som avsätts och tvingas fly. Adelsmannen och fältherren Orestes låg bakom fördrivandet. Denne utser sin femtonårige son Romulus Augustus till ny kejsare men den germanske hövdingen Odovakar är missnöjd med Orestes och han son och besegra den förste som stupar i september året därpå. Kort efter tvingas Romulus Augustus ge upp makten. Vad som sedan hände med honom är oklart men Västroms fall anses vara början på medeltiden i Europa.

Guldmynt med den siste kejsarens bild.

1512. Konstnären Michelangelo avslutar sitt arbete i det Sixtinska kapellet i Rom. Byggnaden som är påvarnas privata kapell började byggas 1473. Michelangelo fick uppdraget att måla takets målningar och detta tog fyra år. Målningarna föreställer såväl den kristna skapelsemytologin som världen undergång.

1922. Fascisterna under deras ledare Benito Mussolini tar makten efter att ha samlats i Milano för att tåga mor Rom dör regeringen finns. Marschen inleds den 28 oktober som sedan blev startskottet för den nya fascistiska tidräkningen som alltid skrev med romerska siffror. Några dagar senare gav regeringen upp då landet regent kung Viktor Emanuel II vägrade inför undantagstillstånd. Mussolini blev regeringschef och hade makten fram till 1943 då han störtades bland annat av kungen som tillsatt honom. Fascismen fortsatte och fortsätter hundra år senare att påverka Italien och omvärldens politiska landskap.

Benito Mussolini kallad ledare Il duce innan han besöker kungen för att bli landets nye regeringschef.

1940. Slaget om Storbritannien avslutas under andra världskriget. Slaget som utkämpas mellan Britterna och deras allierade och Tyskland och Italien vara mellan påbörjades den 10 juni samma år. Den italienske flyggeneralen Rino Corso Fougier leder den italienska styrkan som undsatte sina tyska kollegor. Striden vanns av britterna.

1946. De sionistiska terroristorganisationerna Irgun och Sternligan sistnämnda kända i Sverige för mordet på greve Folke Bernadotte utför ett terrordåd i Rom. Attacken är riktad mot den brittiska ambassaden och två italienare mister sina lov. De judiska terroristerna är missnöjda med britternas politik i Palestina.

1992. Påven erkänner att katolska kyrkans behandling av vetenskapsmannen Galileo Galilei var felaktig. Galilei bevisade att jorden snurrar runt solen med den katolska kyrkan menade på att centrum för världsalltet var jorden. Åtta år efter att påvens erkännande så upphävdes domen. Galileo Galilei levde mellan 1564-1642 ställdes inför domstol 1633 dömdes men återtog en del av sina åsikter för att slippa döms till döden. Resten av livet fick han tillbringa i husarrest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s