Berömda clowner del II: Oleg Popov

Berömda clowner del II: Oleg Popov

Oleg Konstantinovich Popov föddes i Sovjetunionen den sista dagen av julimånad 1930. De första åren levde familjen i en by utanför Moskva vid namn Vyrubov, senare flyttade man in till den stora staden. Samma år som hans fyllde elva arresterades hans far som var urmakare och avled i fängelset. Det var svåra år och krig utkämpades. Unge Popov utbildade sig till låssmed under utbildningen kom han i kontakt med och började idrotta. Vid ett evenemang upptäckte en ledare för den ryska statliga cirkusen hans talanger och sedan började Popov studera till akrobat särskilt konsten att gå på lina och jonglera samtidigt vara han bra på. Men han ville utvecklas som artist, 1950 började Popov sin karriär som clown. Tidigt utvecklade han sin clownkostym och karaktär. En glad herre med gult hår påminnande om halmstrån, den för clowner nästintill obligatoriska röda näsan, klädd i kavaj, stora randiga byxor och en stor sportkeps på huvudet. Han var dock ganska sparsam med smink. Solclown kallades han eller kanske rättare solskensclownen. Ett av hans lite mer poetiska nummer handlade om hur han lyckades fånga en solstråle.

Popov som akrobat

Som clown var han mycket akrobatisk och det var jonglering och fortfarande gick han på lina och utövade akrobatik. Televisionen fick sitt genom brott på 1960-talet även i Sovjet och Popov var med i många program och blev känd och populär. När sovjetiska cirkusar började ge sig ut på världsturnéer var Oleg Popov med och blev känd även i väst. Från officiellt håll belönades han med medaljer och ordnar. Han fick en guldclown i Monte Carlo 1981. Sverige besökte han aldrig men uppträdde några gånger i Köpenhamn. Några filmroller blev det ska tilläggas.

Muren föll och kalla kriget tog slut. Oleg popov drabbades hårt ty han hade hoppats bli cirkusdirektör. Värre var ändå att hans förmögenhet sparad i olika obligationer försvann. Tyskland var ett land han alltid varit populär i urmakarens son och började uppträda där. Han erbjöds tyskt medborgarskap men tackade nej. Trots detta tog det över 20 år innan han besökte sitt hemland. Den andra november 2016 avled Oleg Konstantinovich Popov i en hjärtattack efter en sextioårig karriär. Han dog i sitt hemland som han besökte för en kort turné.
Den ryske kulturministern sa att Oleg Popov ”bringade glädje och godhet till många generationer av landsmän”. Privat så var Oleg Popov var gift två gånger och fick i det första äktenskapet en dotter.

Bilderna kommer från Pinterest och Wikipedia

Referenser

Myggans Nöjeslexikon del 12

https://www.blt.se/tt-feature/ryssland-sorjer-legendarisk-clown/

https://www.britannica.com/biography/Oleg-Popov

http://www.circopedia.org/Oleg_Popov

https://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_Popov

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oleg_Popov

https://de.wikipedia.org/wiki/Oleg_Konstantinowitsch_Popow

https://pt.wikipedia.org/wiki/Oleg_Popov

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2,%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s