Bokrecension: Slaget vid Helsingborg

Bokrecension Slaget vid Helsingborg

Det finns nog två krig som aldrig kommer att upphöra fascinera folk i Sverige. Trettioåriga kriget och stora nordiska kriget. Boken Slaget vid Helsingborg, den svenska hären segrade och Skåne förblev svenskt som Svenskt militärhistoriskt bibliotek gett ut författad av Bo Knarrström författare och så kallad fältslagsarkeolog har skrivit flera böcker om svensk stormaktstid och dess slag har gjort en bra bok om ett av de mest kända slagen. Bo Nilsson medförfattaren är redaktör är och var med och startade SMB.

Det är en ganska koncentrerad bok 168 sidor plus utvikskartor, man kanske bör ha lite kunskap innan om det stora kriget som pågick 1700-1721 men har man det är det en bra och informativ bok. Vem visste att den svenske befälhavaren och hjälten Magnus Stenbock ramlade av hästen? Slaget har förstås fokus på den svenska sidan men även den danska tas upp planer och strategi men även dess uniformer och att det i mycket är en dåligt planerat fälttåg. Det r nog inte bara tappra karoliner som ser till Skåne förbi svenskt utan misslyckanden och misstag på den danska. Det är mycket personhistoria såväl befälhavare som enskilda soldater. Bokillustrationer är gjorda av Per-Anders Nilsson.

Boken får en fyra av fem i betyg.

Titel: Slaget vid Helsingborg, den svenska hären segrade och Skåne förblev svenskt
Författare: Bo Knarrström och Per Nilsson
Förlag: Svenskt Militärhistorisk Biblioteks Förlag.
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-88885-87-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s