Vi hyllar Adolf!

Vi hyllar Adolf!

23 juni år 1743 valdes till svensk tronföljare furstbiskopen av Lübeck Adolf Friedrich till svensk tronföljare ty kungen Fredrik I hade inga barn i sitt äktenskap och tillika var han änkling. Valet hade skett på den ryska härskarinnans begäran ty Sverige hade utkämpat ett katastrofalt krig mot sin arvfiende i öster och för att få en mild fred så valdes man kejsarinnans släkting till svensk tronföljare. Några år senare närmare bestämt 1750 bestämdes det att Adolf skulle bli almanackans namn för den 23 juni. Tidigare var dagens namn Ediltrudis eller som hon kanske hette egentligen Ethelreda som var ett helgon som avled denna dag år 679. 49 år tidigare föddes hon i Suffolk och var av anglosaxiskt ursprung. Hon blev gift två gånger men förblev ändå oskuld. Sådant kan man bli helgonförklarad för men år 1750 tyckte man sådant var strunt i Sverige. Några månader senare fick tronföljaren ta över tronen och blev kung Adolf Fredrik fast han fortsatte stava sitt namn som han alltid gjort. Något regentnummer skaffade han dock aldrig.

Adolf Fredrik är i mycket en av de mest okända regenterna på svearnas urgamla tron, men nog kan vi sända honom en hyllning på hans namnsdag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s