Tänkvärda ord av Staffan Bergsten

”Svenska kyrkan och dess kyrkohandboksförfattare har gjort ett tappert men på det hela taget fåfängt försök att smussla in lite biblisk helighet i vårt övervägande hedniska firande av sommarsolståndet och årets kortaste natt. De hävdar att midsommarhelgens firande gäller en viss nytestamentlig person: Johannes Döparen. Vad han har för samband med vår traditionella fest kan ingen förklara. Nordiskt midsommarfirande består huvudsakligen av rester av hednisk fruktbarhetskult. Som folklig fest är det snarast en hyllning av naturens alstringskraft symboliserad av den blomsterprydda stången och bekräftad av alla de par som fram mot natten brukade ligga med varandra bakom buskar och snår.”

Staffan Bergsten, journalist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s