Insändare i FT: Nästan alla kallar sig för demokrater

Demokrati är en färskvara skriver Håkan i FT. Men vad är då demokrati?

I Aten under antiken uppkom demokratin. Bara män födda i staden namngiven efter vishetens gudinna fick rösta. Inga kvinnor, utlänningar eller slavar fick denna rättighet. Inget land i dag styrs enligt denna ursprungsmodell.

Sverige anses vara en demokrati, men det är Nordkorea också, ja makthavarna i båda länderna säger sig vara demokrater. Det finns egentligen bara tre länder som inte bekänner sig till demokratin här i världen: Vatikanstaten, Saudiarabien och Brunei. Det parti som skriker mest om demokrati i Sverige idag är Sverigedemokraterna. De har i partinamnet ordet demokrati med. Kritikerna anser dock att de är si och så med demokratin i detta parti, samtidigt som det öppet och uttalad nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsens anhängare tycker att det är för mycket demokrati i Åkessons parti.

Alla, eller nästan alla kallar sig för demokrater. Gott så. Men då mister ju ordet mening. Begreppet blir otydligt och oklart. Putin i Ryssland anses inte vara demokrater om man får tro svensk media. Tror man på rysk media så är han det och alla andra är fascister. I Schweiz har man direktdemokrati, man tar och folkomröstar om princip allt. I Sverige anses det odemokratiskt att rösta om flyktingmottagning och homosexuellas rättigheter. Man anser att alplandets form av demokrati är nästan, på gränsen till odemokratiskt.

Slutord: Kan Håkan eller någon annan säga vad som är demokrati?

Henrik Andersson

Insändaren publicerad i Falköpings tidning 2022-05-17 http://www.falkopingstidning.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s