Birgit Nordin har avlidit

Birgit Nordin har avlidit

Hovsångerskan sopranen Birgit Nordin avled den sjunde april. Hon blev mest känd för en större publik för sin roll som Nattens drottning i Ingemar Bergmans filmatisering av Trollflöjten 1974. Debuten hade då gjorts ett decennium tidigare i byxrollen (operan är fylld med roller som ska föreställa unga män och pojkar men som görs av kvinnor) som pagen Otto i Maskeradbalen i filmatiseringen av denna opera.

Nordin föddes den 22 februari 934 i Sangis i Nederkalix. Kom till Stockholm för att läsa sig musicera. Det blev många roller inom operan såväl i Sverige som utomlands. Hon belönades med såväl utnämning till hovsångerska i Sverige som norska Sant Olofs ordern.

Som pagen i Maskeradbalen.

Nordin som Nattens drottning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s