Myten om Sivs hår

Myten om Sivs hår

Alla hedningar känner till myten om Sivs hår. Loke klipper av asynjan håret när hon sover och maken Tor blir förbannad. Loke klarar sig dock genom att lova att skaffa fram hår som är ännu vackrare. Detta lyckas han med. Han övertalar dvärgar att smida nytt hår och det lyckas. En del har velat i denna berättelse se följande. Siv är en skördegudinna och Loke och myten handlar om skörd. Antingen att man måste bryta ny mark eller bruka den redan befintliga jorden så att det nya kan sås och skördas. Gudinnan hår är en metafor för säden, den gyllene säden som är viktig för människor som är bosatta. Maken Tor är en gud som också förknippas med åkerbruk då han styr över regnet som är viktigt för jordbrukare. Lokes tvivelaktiga insats är att det gamla måste bort om det nya ska komma till.

Andra i har i Siv velat se en solgudinna. Solen som försvinner men kommer igen är en symbol som nog de flesta kan associera med. Solen går upp och solen går ner. Solen försvinner vi solförmörkelse men återkommer. Tor är en himmelsgud och hans maka kan gott tänkas vara en solgudinna. Siv är även moder till Ull också det en gud som förknippas med solen. Efter regn kommer sol, efter Tor kommer Siv. Det ska dock påpekas att det finns en asynja vid namn Sol och Siv verkar inte identisk med denna gudinna vars make förresten heter Glen.

Skamklippandet av håret kan få en och annan att tänka på det skamstraff kvinnor fått genom historien då de anklagats för äktenskapsbrott. Loke utsätter gudinnan för detta skamstraff. Kanske vill han rentav antyda att han förfört Siv medan denne är bortrest? I en av den poetiska eddans dikter Lokes träta förolämpar Loke gudar och gudinnor. Siv försöker få honom att inte anklaga henne och ger honom ett horn att dricka Men smädandet och hånet drabbar även henne. I Erik Brates översättning kan man läsa verserna 53 och 54:

Då gick Siv fram och hällde i en kristallbägare mjöd åt Loke och sade:

53. »Hell dig, Loke!
Här får du bägarn,
full med flerårigt mjöd,
på det du ensamt mig
bland asars söner
låter fri från fel vara.»

Han tog emot hornet och drack därav:

54. »Ensam du vore,
om du så vore,
aktsam och ärbar mot maken;
en jag vet
och med visshet känner,
som har Lorrides hustru förlett,
och det var den lömske Loke.»

Efter detta att Loke börjar träta med Siv kommer Tor tillbaka. Lägligt, lika lägligt som han kom och tvingade Loke skaffa nytt hår. Men denna gång är det slut med Lokes intriger och upptåg då han kort senare får sitt straff att bunden invänta ragnarök. Man kan tolka att Loke skaffar fram nytt hår menar på att anklagelse om eventuellt äktenskapsbrott var fel och saknade grund.

Mycket kan sägas om hårklippandet och kanske finns det inte bara en myt utan flera som ligger bakom? Ökad kunskap om den förkristna tron kan förhoppningsvis ge ett svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s