Ofelaš, den första samisktalande filmen

Ofelaš, den första samisktalande filmen

Går det att göra en film där alla talar samiska? Ja det går alldeles utmärkt och den första film där alla talar samiska blev intressant nog en actionfilm inspirerad av en gammal samisk sägen. Filmens manus skrevs och regisserades av Nils Gaup som är norsk same. Hans son Mikkel spelade huvudrollen. Inspelningsplatserna var i norska finnmarken i området runt Kautokeino. Den mest kände skådespelaren i filmen var den islänningen Helgi Skúlason mest känd för sina roller i de isländska vikingafilmerna som på svenska heter Korpen flyger, Korpens skugga och Den vite vikingen. Faktum är att filmen Vägvisaren som blev namnet på den samiska filmen påminner ganska mycket om dessa. Ungefär samma tidsepok, kar miljö och sparsam dialog. Filmen blev en stor publik succé och nominerades till en Oscar. Den norska filmpriset Amanda gick dock till Vägvisaren. Inspelningen blev inte helt problemfri. Första inspelningsdagen var det 47 grader kallt. Några brittiska stuntmän reste hem på direkten och en del kameror frös. Musikaliskt var det förstås samiskt inslag med. Förutom två norska tonsättare så var den samiske sångaren, poeten och konstnären Nils-Aslak Valkeapää med. Han gör även en mindre roll i filmen.

Handlingen ska inte avslöjas allt för mycket för den som skulle vilja se filmen. Men lite kort ska nämnas att den unge samiske pojken är ute på jakt då han kommer tillbaka till sin familj upptäcker han att tjuder, ett folkslag som i sägnerna ofta plundrade hos samerna boende i dagens Baltikum. Pojekn som heter Aigin ger sig av till en annan större samisk bosättning. Han såras dessvärre under färden och en del samer förebrår honom att han sökt sig dit då tjuderna kan komma efter. Andra samer inser att han inte hade något val. Tjuderna anfaller några samer har valt att stanna och strida men tjuderna segrar. Aigin tas till fånga och tvingas bli tjudernas vägvisare.

Filmen innehåller även en del som tar upp jakt på björn och de ceremonier som finns runt den jakten. I Sverige kallas filmen för Vägvisaren i Norge Veiviseren men originalets namn på nordsamiska är Ofelaš.

Filmen började spelas in 1986. Premiären skedde 30 september året därpå i Norge och den visades första gången i Sverige 19 augusti 1988.

Bildformat70 mm
LjudtypLjud
LjudsystemDolby Stereo
FärgtypFärg
FärgsystemEastman Color
Bredd70 mm
Hastighet24
Längd i meter3296 meter
Längd i minuter96 min
DialogspråkSamiska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s