Berömda clowner del I: Grock

Berömda clowner del I: Grock

Nu börjar äntligen en årets historia följetong. Vi ar skrivit bland annat om slaveri, danska kungar och katolska fältherrar men nu blir det clowner och inte vilka pajasar som helt för vi börjar med den störste av dem alla Grock!

Karl Adrien Wettach föddes i Loveresse i Schweiz den tionde januari 1880. Fadern Jean-Adolphe var till professionen urmakare. Det var denne som i en amatörteater behövde en partner och det fick bli sonen. Detta gav blodad tand och Wettach junior fortsatte uppträda som amatör men fick också när han blev lite äldre varje år fara med och arbeta vid en cirkus. Då var han främst vad som bäst kan beskrivas som en slags amatörakrobat men senare blev det som musiker. Wettach hade musiköra och spelade bland annat violin, piano och xylofon. Båda föräldrarna musicerade och uppmanade sina barn, den blivande clownen hade tre systrar och en bror att gör detsamma. Total skulle clownen lära sig spela och hantera 17 instrument och tala sex språk.

Grock må ha blivit känd men mycket om hans liv och gärning är något osäkra. Olika berättelser i olika intervjuer och kanske rena påhitt för att förbättra sin image gör att mycket litteratur om Grock är motsägelsefull. Men varför ska en skämtare tala sanning?

Hurusom helst. Vid sekelskiftet började Wettach samarbeta med en clown som kallade sig Brick. Kanske var det här som han bestämde sig för att enbart syssla med just clowneri? 1903 tog sig Karl Adrien Wettach artistnamnet Grock och det fick han heta resten av sin karriär. En förklaring till namnet är att det låter likt drycken grog eller som man säger i Sverige grogg. En annan mer nykter version är att Bricks tidigare medhjälpare kallade sig Brock och man vill ha ett namn så likt detta som möjligt.

Brick och Grock turnerade inte bara i Europa men också i Afrika och Sydamerika. Brick avslutade samarbetet då han gifte sig. Clownen Antonet en herre från Italien med borgerliga namnet Umberto Guillaume blev Grocks nye partner. De for till London och det blev stor succé. Faktisk så stor att de från 1911 fram till 1924 bosatte sig där. Brock bröt upp och gav sig ut i Europa på tjugotalet. Kanske hade britterna tröttnat, eller hade clownen tröttnat på britterna? Andra källor nämner att skattefiffel var anledningen…

Grock i yngre dagar

Grock kan bäst beskrivas som en akrobatisk Augustclown. Röd näsa vitt smink ofta med en överdimensionerad tupé där endast hår vid öronen och nacken fanns. Stora skor och ofta säckiga byxor. Grock lär ha varit den förste clown som började med att när han skulle spela flygel eller piano istället för att flytta stolen närmare instrumentet hellre välja att flytta pianot. Ett annat känt nummer var att han skulle spela något instrument ställde sig på en stol. Stolens sits brast och Grock hamnade ståendes på golvet. Efter att publiken skrattat färdigt hoppade han upp igen och satte sig på stolskarmen och fortsatte spela. Ett annat vanligt skämt var att han lät sin assistent ofta uppträda i frack försökande spela ett instrument men att denne hela tiden blir avbruten eller hamnar i knipa på grund av clownen.

1927 bosatte sig Grock som gift sig med en italienska vid namn Ines Ospiri i hennes fädernesland. Grock lät bygga en villa eller ska man säga palats med femtio rum kallad Villa Bianca efter fruns dotter i ett tidigare äktenskap. Det blev oroliga och turbulenta år i Europa. Men Grock om han hade politiska åsikter höll dem för sig själv. Han uppträdde inför såväl demokrater som fascister. Han sågs av den italienske kungen den tyska statschefen Hitler samt många andra. Kanske var det den berömda schweiziska neutraliteten i det lilla som Grock utövade? Grock fick efter andra världskriget en del kritik för att han uppträtt i länder som exempelvis Hitlers Tyskland. Grock förklarade att han var neutral och bara hade roat människor och inte varit politiskt involverad. Grock ska ha pensionerat sig innan krigsutbrottet men han tycks ha gjort några uppträdanden under kriget. Bland annat för tyska soldater i Italien men också i Tyskland. 1944 flydde han från bostaden i Italien till sitt hemland.

Några år efter kriget började Grock uppträda igen. Ekonomin hade försämrats under krigsåren men även huset Villa Bianca hade rekvirerats av partisaner och senare allierade soldater. Det gick inte så bra då många byggnader där Grock roat folk hade förstörts under kriget eller var beroende av renovering. En film 1949 gjordes med Grock men blev ingen överdriven framgång.

I början av 1950 talet startade Grock en cirkus och det gick trots en del motgångar i början bra. Grock som inte bara uppträde utan ven var cirkusdirektör pensionerade sig 1954. Några år senare den 14 juli 1959 avled Grock och han kremerades kort därpå.

Sverige besöktes 1931, 1939 och tredje och sista gången 1947. Clownen sade sig gilla Bellman.

Grock på äldre dagar. Bildkälla: Pinterest.

Referenser

Myggans Nöjeslexikon del 3

Myggans Nöjeslexikon del 7

https://www.britannica.com/biography/Grock

https://delphipages.live/sv/underhallning-och-popkultur/skadespelare/grock

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/grock

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grock

https://sv.wikipedia.org/wiki/Villa_Grock

https://de.wikipedia.org/wiki/Grock

https://fr.wikipedia.org/wiki/Grock

https://en.wikipedia.org/wiki/Grock

https://www.imdb.com/name/nm0342815/bio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s