Bokrecension: Vilda västern myt och verklighet

Vilda västern, en kort tid i historien men som alltid kommer fascinera människor. Ingen okänt ämne, och inte saknas det litteratur på svenska heller. Så kan en bok till verkligen vara nödvändig? Ja det är det. Det är en ganska liten skrift cirka 200 sidor och har inga illustrationer vilket är ett minus. En och annan karta hade nog inte heller saknats. Kanske anser författaren att alla redan vet tillräckligt mycket om ämnet eller måhända är det av kostnadsskäl?

Här får man i komprimerad from läsa om cowboys, det vill säga de beridna lantarbetare som föste kreatur, men också om olika vapen som var populära samt lite om de känd men också mytiska personerna som levde och verkade men också dog i västern. Jesse James, Billy the Kid och Buffalo Bill för att bara ta några namn. Myter tas upp och undersök, dagens perspektiv är inte alltid gårdagens. En hel av boken tar upp ursprungsbefolkningens bekymmer med invandring och kolonisation. För den som är intresserad av västern och den korta epok, boken tar egentligen bara upp tiden mellan 1865-1890 kan det vara en bra introduktion, men den kan också vara en faktaspäckad liten volym för den som redan har en del kunskaper. Det är en i bästa mening enkelt språk och författaren Olle Bergman är verkligen av ämnet intresserad och kunnig. Boken får 4 av fem i betyg.

Titel: Vilda västern myt och verklighet
Författare: Olle Bergman
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-504-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s