Idiomatiskt uttryck: Lika goda kålsupare

Idiomatiskt uttryck: Lika goda kålsupare

Ordet supa har ingenting att göra med intagandet av alkohol i akt och mening att bli berusad i detta uttryck. Supa betyder ungefär på modern svenska att dricka eller att få i sig vätska. När brännvin och andra starka drycker började användas var det främst som medicin och man tog en sked med det starka. Men lika goda kålsupare alternativt vara lika goda kålsupare betyder i överförd mening att man är lika bra eller dålig som någon annan. Ofta med en negativ eller ironisk underton. Uttrycket är känt från 1500-talet men kan vara av äldre datum. Rimligen kan man bara äta kålsoppa på ett sätt, med sked i djup tallrik. Ett äldre ordspråk har liknade innebörd detta lyder följande: ”Lika bröder skola lika kål supa”

Här följer några exempel på hur uttrycket kan användas:

Alla partiledare är lika goda kålsupare.

Muslimer och kristna har visat sig vara lika goda kålsupare i sin behandling av oliktänkande.

Är det måhända grönkål man har i soppan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s