Minns era husdjur och svansbarn!

De döda ska hedras. Men inte bara Ask och Emblas avkomma. Vi hedningar av idag kan gott sända en tanke eller två till våra vänner. Vi åsyftar förstås vänner, kamrater och familjemedlemmar som varit hundar, katter, hästar, fåglar ja mången god vän är ju inte född till människa. Man kan ta hunden med till Valhall, man kan minnas den döde kamraten född med svans och sina svansbarn. Vi är inte monoteister som bara anser att apkusinen människan är allts mått och mening. Sistnämnda är hybris något de gamla hedniska grekerna ansåg vara den enda synd människan kunde begå.

Våra gudamakter använder sig av djur, Oden har korpar, vargar och sin berömda springare med åtta ben i sin tjänst. Freja låter katter dra sin vagn och Tors bockar känner alla hedningar till. Gnå har sin häst Hovvarpner och många andra hästars namn är kända. Skades giftorm som plågar Loke kan nämnas och Hel har ju sin hund Garm.

Gnå med sin springare.
Hel har sin Garm. Fast svansbarn är kanske inte rätta ordet för denne hund som ska strida vid ragnarök mot Tyr.
Oden rider på Sleipner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s