Insändare i Skaraborgsbygden: Onödigt och ovärdigt religionsfjäsk!

För en tid sedan mördades fem människor i Norge. Mördaren använde pilbåge som mordvapen. Han ska enigt egen utsago konverterat till islam. Denna konvertering anses dock inte seriös.

Tio år tidigare i samma land tog en annan galning och dödade 77 människor. Denne ansåg sig vara en korsriddare och hoppades att den norske kungen skulle belöna honom med Sankt Olavs ordern uppkallad efter den kristne kungen Olav den helige. Men även vid detta terrordåd förringades den religiösa aspekten av dådet och fokuserade på den nationella. Mannen vars namn inte förtjänar att nämnas sades vara nazist men han själv hade skrivit ett manifest där det står att han önskat att kunna resa tillbaka i tiden och skjuta Adolf Hitler!

När sekten i Knutby var som mest uppmärksammad riktades ingen kritik mot religionen de tillhörde. När terrordådet i Stockholm krävde sju människors och en hunds liv så förringades mördarens religiösa åskådning.

Det finns en onödig och ovärdig fjäsk för dessa religioner trots att vi i Norge och Sverige samt i stort sett hela västvärlden lever i ett sekulärt och mångreligiöst samhälle. Förvisso har dessa två religioner som terrorister och mördare tillhör miljardtals anhängare men det ger dem inte någon särställning. Andra försvarar dessa religioner med att de har ett universellt kärleksbudskap. Men vad detta budskap består i tvistar de själva om och är för den delen ett rent hån mot de som drabbas av våldet!

För att få slut på terrorn så får samhället slå fast att det är ett sekulärt samhälle där inga religioner är mer värda än andra samt att det finns andra religioner också, exempelvis hinduism, wiccaner, asatroende men också människor som är ateister och sekulära humanister. Att favorisera religioner vars medlemmar mördar oskyldiga är ovärdigt ett modernt samhälle.

Henrik Andersson

Skaraborgsbygden 2021-10-28 http://www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s