Ytterligare några rader om introverta och extroverta gudamakter

Ytterligare några rader om introverta och extroverta gudamakter

Vale och Vidar söner till Oden är båda hämndens gudar och överlever världsbranden. Vale är den utåtriktade om impulsive och Vidar den inåtskådande och tystlåtne. Hämnd kommer av allt att döma vara en del av den kommande riket då Balder styr.

Vår och Vör är asynjor som många har svårt att se skillnaden på. Men Vår som ser till att eder hålls och straffar när de bryts är extravert och Vör den intelligenta och frågvisa är introvert. Namnens likhet så är de till sina innersta väsen mycket olika.

Oden ena stunden den ensamme betraktaren i Lidskjalf, i nästa ögonblick den enslige vandraren för att sedan vara den extatiske guden som eggar bärsärkar till strid för att i nästa stund ta emot de stupade till sin sal. Ja det finns mycket som tyder på att Oden är både introvert och extravert och får därmed sägas vara ambivalent. Oden tycks kunna vara allt och än mer.

Ingen är antingen eller. I dikten om dvärgen Allvis är Tor eftertänksam och listig. Han slår inte ihjäl dvärgen utan låter med frågor denne förvandlas till sten när solen strålar träffar denne. Frigg tar vid händelserna innan och efter sonen Balders död och är mycket utåtagerande och aktiv. Far vida omkring och tar löfte av allt att inte Skada sonen. Tyvärr förgäves.

Vår eller Var, extravert.
Vör eller Vor, introvert.

2 kommentarer på “Ytterligare några rader om introverta och extroverta gudamakter

  1. […] Ytterligare några rader om introverta och extroverta gudamakter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s