Bokrecension: Finlands okända krig

Bokrecension: Finlands okända krig

Först en liten bekännelse. Föreningen hade planer på att som årets historiska följetong ha de finska ”frändefolkskrigen” som utspelades 1918- 1920. Men då denna bok som nu ska recenseras utkom på svenska, den kom på finska för några år sedan kändes det hela lite inaktuellt.

Författarna Aapo Roselius och Oula Silvennoinen som skrivit flera böcker om Finlands spännande men också blodiga nittonhundratals historia har skrivit en bok om de frikårer främst finska men även svenska och danska sådana som stred i Baltikum och Ryssland efter första världskriget. Men det är även utblickar mot tyska frikårer vilket är nödvändigt för att förstå den kaotiska situation som var i östra Europa medan man i väster förhandlade om fred efter det stora kriget 1914-1918. Omkring 10 000 finnar stred i  Vita Karelen och Olonets-Karelen men också i Estland. Som svensk kan det vara intressant att läsa om den inte helt lyckade svenska frikåren eller som den hette Svenska kåren i Estland för även svenskar är med i öster samt danskar i Dansk-Baltisk Auxiliær Corps. Men fokus är förstås på Finland.

Krig är farligt, men frågan är om inte krig där odisciplinerade kårer som mer påminner om trettioåriga krigets legoknektar än moderna soldater inte är värre? För nästan alla frikårer vare sig de är finska, svenska eller tyska har disciplinproblem med fylla, bråk och plundring.

Författarna förskönar ingenting, men de moraliserar inte eller fördömer. Boken Finlands okända krig, finska och skandinaviska kårer i Baltikum och Ryssland 1918-20 får bra betyg, språket är vacker och flytande, samt illustrerad med foton som man dock kunde ha önskat varit några fler. Betyget blir en femma av fem möjliga.

Titel: Finlands okända krig, finska och skandinaviska kårer i Baltikum och Ryssland 1918-20
Författare Aapo Roselius och Oula Silvennoinen
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7903-442-9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s