Man kan inte älska alla!

Man kan inte älska alla!

Det finns en lite känd episod i eddan närmare bestämt i kvädet om Trym. Tor har förlorat sin hammare men kan få den tillbaka om Freja går med att gifta sig med Trym. Tor säger åt Freja att hon ska göra sig bered att stå brud. Men kärleksasynjan med stort K vägrar. Allt löser sig till slut som alla hedningar vet, men Freja åkte aldrig till den kärlekskranke jätten. Om kärlekens gudinna inte kan eller vill älska alla så kan ingen göra det. Ingen älskar alla lika mycket, alla älskar inte alla.

Gott så, men vi lever i en tid då altruism särskilt den sortens som är färgad av kristendomens ideal om att ”älska din nästa såsom dig själv” fastän få eller ingen lyckats med detta. Vore det inte rentav felaktigt att älska grannens barn lika mycket som sina egna? Att älska alla är ett rent omöjligt företag, ändå är det ett ideal. Ett bra ideal är svårt att leva upp till, för då strävar man efter förbättring. Ett ideal som är omöjligt att leva upp till skapar bara ångest och problem. Vi hedningar får nöja oss med att göra som Freja. Njords dotter har ju även en krigisk sida vilket ytterligare understryker att man inte kan älska allt och alla. Vi kan inte älska alla och vill inte heller göra det!

4 kommentarer på “Man kan inte älska alla!

  1. Hedningen skriver:

    Ett mycket bra inlägg, om jag skulle vilja citera i dess helhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s