Hlin binamn eller gudinna i sin egen rätt?

Hlin binamn eller gudinna i sin egen rätt?

Asynjan Hlin även stavat Lin är en av de mer okända makterna inom den förkristna religionen eller som vi idag då tron på dessa makter återkommit asatron. Hlin nämns sällan men sägs tillhöra kretsen av asynjor som står Frigg nära. För den som läser böcker om nordisk mytologi så får man ofta höra den teori som säger att Hlin är ett binamn på Frigg som sedan har uppfattats som en egen gudinna.

Men samhället förändras och tanken på att någon form av urmonoteism som all religion ska härstamma ifrån har gett vika. Nu har tankar lanserats att Hlin faktiskt inte är ett binamn på Frigg. I Valans spådom nämns Hlin. I vers 53 nämns hon:

”Ett andra lidande
för Lin då kommer,
när Oden går
mot ulven att strida,
och Beles bjärte
bane mot Surt;
falla då skall
Friggs älskade.”

Det är denna vers som gjort religionshistorikerna böjda för att tro att det är ett binamn på Odens maka Frigg. Nuförtiden har en ny teori lanserats. Hlin eller lins första lidande är Balders död. För trots att Hlin är en gudinna som skyddar på Friggs befallning så kunde inte ens hon, eller för den delen någon annan gudamakt förhindra mordet. Hlin kan heller inte förhindra att Oden ska stupa, vilket då är det andra lidandet.

Förvisso kan man tänka sig att asynjan Hlin står så nära sin härskarinna Frigg att det kan vara svårt att urskilja hennes egenhet och särdrag, men vi polyteistiska hedningar bör tro i ordet egentliga mening att Hlin är en egen gudinna och asynja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s