Freden i Nystad

Freden i Nystad

För trehundra år sedan, den 30 augusti 1721 slöts fred mellan Sverige och Ryssland i Nystad. Denna fred markerar slutpunkten på den svenska stormaktstiden och slutet p det stora nordiska kriget som utbröt 21 år tidigare. Efter Karl XII död 1718 och enväldets avskaffande började Sverige förhandla om fred med sina fiender. Fred slöts med Hannover, Preussen och Danmark men förhandlingar med ryssarna drog ut på tiden. Förhandlingar hade redan påbörjats 1718 men lede inte till något resultat då Karl XII var emot landavträdelser men de nya makthavarna var inte lika oresonliga. I december 1720 kom parterna överens om att förhandlingar skulle ske i Nystad beläggen i Finland men ockuperat av ryssarna.

Svenskarna företräddes av greve Johan Lillienstedt och friherre Otto Reinhold Strömfelt. Jacob Bruce och Heinrich Ostermann. Svenskarna har dock en väldigt svår position att förhandla i från. Efter 21 års krig där stora delar av riket är ockuperat så har man inte så mycket att förhandla om. Svenskarna hade hoppats kunna bilda en allians med Storbritannien men det blir ingenting av de planerna. När förhandlingarna drar ut på tiden, man börjar redan i maj så tröttnar den ryske tsaren och hotar med nya krigshandlingar. Den nyblivne kungen i Sverige Fredrik vill också att fred ska slutas.

Förhandlarna lyckas dock utverka religionsfrihet för de svenska undersåtar som kommer att leva under ryskt styre samt att Sverige får importera spannmål från sina tidigare baltiska provinser för 50 000 rubel årligen. En ekonomisk kompensation för ryssarnas härjningar i Finland får man också, 2 miljoner riksdaler som ska betalas ut i omgångar. Ryssarna tar däremot Livland, Estland, öarna Ösel och Dagö, Ingermanland, Viborgs län och södra delen av Kexholms län. Utan dess baltiska provinser med sina stora spannmålslager och städer som ger skatteintäkter kan Sverige inte vara en stormakt längre.

Ryssarna säger sig även vilja skydda det nya svenska statsskicket och tolkar det så att de kan lägga sig i inre svenska förhållanden. Detta upphör först 1790 efter Gustav III krig mot Ryssland. Trots allt så lyckas Sverige förbli en självständig nation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s