Äter Tor surströmming?

Äter Tor surströmming? Ja kanske det. I Eddan närmare bestämt i den dikt som kallas ”Sången om Harbard” nämns i vers tre följande:

Tor sade:
3. »För mig över sundet
och frukost jag dig giver;
matsäck har jag på ryggen,
mat ej bättre finnes.
Jag åt i ro,
förrn jag reste hemifrån,
sill och havregröt,
hungrig jag ej än är.»

Sill eller strömming är ju om man vill vara lustig lustig en smakfråga. Att traditionen säger att premiären för den sura fisken är tredje torsdagen i augusti samt att man ofta får en bra öltörst när man äter denna läckerhet gör ju inte saken sämre. Öl är ju något Tor dricker. Odens starke son fiskar i Eddan. Tor fiskar som bekant med jätten Hymer. Att Tor inte fiskar vanlig fisk utan Midgårdsormen är ju en annan sak. Sänd en tanke till Tor ni hedniska surströmmingsätare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s