Insändare i MT: Låt valmonarki bli vårt nya statsskick!

Diskussionen om vårt lands statsskicks flammar upp lite då och vara eller inte vara verkar aldrig få något slut. Ibland skriver någon att monarkin ska läggas ner för att den är otidsenlig, men och det är det kanske viktigaste argumentet, för att den är odemokratisk. Anhängarna till konungadömet brukar säga att de tycker att kungafamiljen är en bra symbol för Sverige.

Men varför inte höja debattnivån? Nu handlar den mest om den maktlöse monarken ska ersättas av en lika maktlös president. Införs republik så blir det ändå så att den verklige makthavaren blir regeringschefen.

Varför inte tänka i annorlunda banor? Förslagsvis gör vi så här: Det ärftliga kungadömet avskaffas. Nuvarande statschefen kan ju avgå med döden, det är ju ingen brådska. Att införa ett valkungadöme kan kanske verka lite väl anakronistiskt men låt den nye statschefen få titeln riksföreståndare. Den titeln används ju nu också om än ganska sällan.

Låt i allmänna val välja vem som ska bli riksföreståndare under en period på låt säga sju år. Låt denne regent vara regeringsbildare, överbefälhavare, ordförande i utrikesnämnden och stormästare för de kungliga ordnarna men låt det i övrigt vara som det är nu.

Visst kan denna nya form av monarki uppfattas som en kompromiss, men vad är inte dagens monarki modell Torekov.

Henrik Andersson

Insändare publicerad i Mariestads Tidningen 2021-07-22. http://www.mariestadstidningen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s