Isländska falkorden

Isländska falkorden

Efter att det dansk-norska riket splittrades 1814 blev Island en del av Danmark. Islänningarna började verka för ökad självständighet och till slut lyckades detta. Island blev självständigt men i en personalunion med Danmark. Gemensam statschef kung Kristian X samt gemensam utrikespolitik. Kungen besökte Island 1921 och beslöt att en orden skulle instiftas, det ansåg lämpligt att Island som ju var ett kungadöme behövde en sådan dekoration. De danska ordnarna var inte riktigt lämpliga att använda då Island var en egen stat. Orden instiftades den tredje juli och skulle ges till såväl islänningar som utlänningar. Kungen blev ordens storsmästare. Tre män utformade orden Han Christian professor i konst, Jón Hjaltalín Sveinbjörnsson kungen isländske sekreterare och heraldikern Poul Bredo Grandjean. Att orden fick sitt namn var att Islands vapen vid denna tid hade som symbol en vit falk på blå bakgrund. Orden heter på isländska Hin íslenska fálkaorða.

Orden delas ut första januari och på nationaldagen 17 juni efter det att Island blev självständigt. Under andra världskriget ockuperades Danmark av tyskarna och Föröarna och Island av britterna senare tog USA över ockupationen. Då banden mellan danskar och islänningar klippts av förklarade sig folket på önationen sig för självständigt. Falkorden övertogs av presidenten som stormästare.

Ordenutmärkelsen genomgick nu några modifikationer. Den kungliga kronan togs bort, ordens motto Aldrei að víkja ersattes av Eigi víkja. Ge aldrig upp till ge inte upp som det blir på svenska kanske inte är någon stor betydelse men landet var ju ockuperat så ge aldrig upp hade kanske klingat lite fel?

Ordens stormästare är som nämnts presidenten. Denne har ett ordensråd bestående av fem personer. Rådet utser vilka som ska få orden och stormästaren godkänner. Denne kan dock ge förläna någon orden utan att höra vad rådet tycker. Orden har fem grader och den som fått orden kan få en högre klass men den tidigare varianten måste återlämnas. Vidare ska orden återges till isländska staten då ordensmedlemmen avlidit.

Graderna är: Storkors med kedja, storkors, kommendör med stjärna, kommendör samt riddare. Storkors med kedja ges bara till statschefer.

Storkors med kedja
Äldre och nyare variant av orden. Den äldre har en krona.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s