Mord och offer

Mord och offer, skillnad mellan mordet på Balder och Jesus offerdöd

Det kan kanske vara på sin plats att påpeka en mycket väsentlig skillnad mellan asatro och kristendom. Exemplet är Jesus död på korset och mordet på Balder.

I den kristna mytologin sänder Gud sin son till jorden för att denne ska sona det brott mänskligheten begått då de första två människorna Eva och Adam åt en förbjuden frukt. Guden som är allsmäktig kan inte förbjuda denna fruktstöld men han kan dela upp sig i tre delar, fader, son heliga ande och låta den andre delen det vill säga sonen ta på sig allas synder och där med återställa ordningen. Jesus skickas till jorden för att korsfästas punkt slut.

Balder däremot han dör inte för att sona några brott, ty inga människor har begått någon synd. Nej han mördas. I eddorna är just detta att Balder drömmer om sin kommande död samt hur gudamakterna med hans mor Frigg spetsen försöker förhindra detta. Men allt slutar i tragik. Slutligen försöker man rent av blidka dödsguinnan genom att sända Hermod till dödsriket. Men allt misslyckas Balder är död och återuppstår ej. Mordet är inledningen till ragnarök där gudarna stupar. Oden försöker rädda sin son medan den kristne guden offrar honom eller rentav av sig själv i en obegriplig slaktoffer.

Balder och Jesus är så olika och har så olika funktioner i de två religionerna så de kan knappast sägas vara varandra motsvarigheter. Det är skillnad på att bli mördad och att offra sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s