Slagfält, ruiner och en påle.

Slagfält, ruiner och en påle.

Den sista dagen i tormånaden numera kallad januari besökte två medlemmar i föreningen Kungslena, årsdagen för slaget som stod vid denna ort i Västergötland 1208 vt. Vid monumentet som restes 1908 offrades mjöd till Oden och mjöd dracks till gudens ära. Som alla historiekunniga vet stred kung Sverker ibland kalald den yngre med dansk hjälp mot Erik Knutsson som med fick stöd från Norge men som mest hade svenskar i sin här. Oden ska ha visat sig och hjälpt Erik och hans män till seger.

Arkitekten bakom monumentet var kan ju tilläggas en dansk vid namn Magnus Steendorff.

Efter detta så besöktes ruinerna av Lenaborg en befästning som ska ha byggts under Birger jarls tid men som troligen går tillbaka till en äldre träbyggnad. Det var lite småblåsigt och minus fem grader samt skarsnö. Mycket av ruinen var snötäckt men utsikten från berget var fin. Lenaborg som revs på 1400talet var mötesplats för ett möte där den mäktige jarlen Birger bjöd in den norske kungen Håkan samt hade med sin son kung Valdemar. Lena bytte namn sedan efter detta till Kungslena. Kyrkan har tre så kallade takryttare. Två mindre och en stor placerad i mitten. En del har sagt att detta ska påminna om den mäktige jarlen och de mindre mäktiga kungar.

Efter ruinen besöktes platsen där en del hävdar att slaget vid Gestilren stod 1210. Sverker som lidit nederlag två år tidigare återkom nu men han stupade i slaget som följde. Hans kropp ska sedan först till Alvastra i Östergötland för att begravas där. Det var en krigisk tid men man lät de besegrade få en riktig begravning i alla fall de som hade hög rang.

Minnesstenen över slaget som restes 1910 och invigdes av prins Eugen är synlig från vägen. Bakom denna finns ett gravfält från förkristen tid.

Vid ett vägskäl i närheten går vägarna åt fyra håll. Här står den rödmålade pålen med en krona på sig. Detta vägmärke har rötterna ner i 1700-talet och den förnyas vid behov. Texten är gammalsvenska och mot norr står det ”Wägen till Borgunda” texten på sydsidan lyder ”Wägen till Dimbo”, på västra sidan står det ”Wägen till Hvarf” och sutligen den på östsidan har texten ”Wägen till Acklinga”.

En förordning från 1734 förordnade att vägvisare skulle resas men en äldre tradition menar på att drottning Kristina ligger bakom. Hon ska ha varit i trakten och hennes ekipage kom vilse.

Monumentet

”Till minne af slaget vid Lena d. 31 januari 1208 restes stenen 1894 af Vestergötlands fornminnesförening och ortens befolkning
Svenskar! Vörden fädrens minne!”

Mjöd som offrats till Oden.

Lenaborg

Monumentet över slaget vid Gestilren.
Granne påle
Informationsskylt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s