Mona Malm har avlidit

Mona Malm har avlidit

Den stora skådespelerskan Mona Malm har avlidit. Hon avled den 12 januari. Hon blev 85 år. Malm som ursprungligen hette Ericsson började med teater redan som barn, första filmrollen kom 1944 då hon var nio. Det var en lite roll men Mona Malm blev med tiden en av de största. Malm arbetade med regissörer som Ingemar Bergman, med vilken hon hade en delvis komplicerad relation och med Lars Molin som skrev huvudrollen i den hyllade tv-serien ”Den tatuerade änkan” just för henne. Den serien hyllades och fick en Emmy-statyett. Malm fick även en hedersguldbagge 2011. Konungen hade redan 1990 förlänat henne medaljen Litteris et Artibus Det blev totalt 76 roller i film och tv.

Mona Malm hade redan spelat teater som redan nämnts men kom in på Dramatens teaterskola 1954 och studerade där i tre år. Hon fick uppmärksamhet i en uppsättning av Almqvist Drottningens juvelsmycke 1957. Malm var verksam en tid vid andra teatrar men det var främst vid Dramaten hon var verksam.

Mona Malm var en stor skådespelerska och hennes minne kommer leva länge.

Mona Malm, bilden kommer från Svensk filmdatabas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s