Hell de döda!

Ja hur många dödsriken finns det inom asatron? Valhall och Folkvagn känner alla till. Oden och Freja tar emot de som stupat i strid. Geifon tar emot de unga kvinnorna som dör ogifta och Ran de som drunknar. Sistnämnda gudinna vekar hjälpa till lite om ni förstår vad som menas. I dikten Sången om Harbard säger den förklädde Oden att Tor får trälarna, detta har ansetts av en del att Tor tar hand om de ofria när de dött, andra att det ska betyda att så kallade vanliga människor skyddas av Tor. Frej alvernas furste tycks även han ta hand om de sina. Gunnar på Lidarände dyrkade Frej och han satt i sin hög och sjung. Hel slutligen är ju dödens gudinna med stort D.

Sedan finns det antydningar om att folk kunde återfödas i hednisk tid och reinkarnation är inte ovanligt i indoeuropeiska religioner. En del döda verkar haft någon slags existens i sina gravhögar. Tycker ni livet är komplicerat, ja hur komplicerat är då inte döden?

En vacker tanke är dock att i folktron trodde man att de döda kunde komma tillbaks och fira jul med de levande. I senare tiders folktro reste de döda hem till sitt den sjunde januari. De döda och de levande kunde förenas och glädjas åt den stora högtiden som kallas jul. Denna sed går tillbaka till förkristen tid. Förfädersdyrkan var viktigt för hedningar i äldre tider och bör vara det i nyare tider också. Hell de döda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s