Hell Frej, Tor och Oden!

En del hedningar av idag anser att det så kallade midvinterblotet inte ska hållas vid solståndet runt den 21 december utan en bit in i januari och då runt den helg som de kristna kallar trettonhelgen. Sistnämnda helg ska enligt kristendomen firas till minne av de lärda män oftast räknade till antalet tre som besökte Jesus.

Förvisso kan man gott sända en tanke till de tre mäktiga gudarna vars bildstoder hedrades i Uppsala, det vill säga Oden, Tor och Frej. Fast kanske man räknade Frej, Tor och Oden? Frej, ynglingaättens urfader och som makthavarna hävdade var deras förfader kanske firades först? Men ingenting motsäger att Oden, allfadern visades den första äran och Frej enligt principen sist men inte minst dyrkades sist. Tor, människornas gud och vän hamnar hur man än resonerar i mitten.

Hur som helst vi hedrar de tre gudarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s