Året var 1920

Året var 1920

1920 för hundra år sedan hände det både stort och smått. Vi kan ju roa oss med några historiska nedslag innan det nya året.

Sverige

Sverige kronprinsessa Margareta, vars make senare blev kung Gustav VI Adolf avlider efter en tid sjukdom första maj. Begravningen sker i Storkyrkan den 13 samma månad men hon begravs senare vid den kungliga begravningsplatsen vid Haga slott. Margareta som var från Storbritannien var vid sin död 38 år gammal.

Riksdagsval sker till andra kammaren i september. 2 011 röster av 660 194 klassas som ogiltiga.

Serien Adamson publiceras för första gången. Detta sker i tidningen Söndags-Nisse den 17 oktober. Upphovsmannen och tecknare är Oscar Jacobsson. Serien håller på med olika tecknare fram till 1964.

Författaren Sigfrid Siwertz 1882-1970 ger ut sin roman Selambs i november. Romanen är delvis en nyckelroman där Siwertz delvis tar hämnd på sin för detta vän Max Wibom. Själva romanen handlar om fyra syskon som av girighet och egoism förstör för andra men också för sig själva. En TV-serie baserad på romanen visades 1979.

Omvärlden

Aloysia av Liechtenstein avlider 17 april. Hon var dotter till Liechtensteins furste Alois II. Aloysia som var född 1838 var sedan 1864 gift med greve Heinrich Fünfkirchen. Äktenskapet var barnlöst men Aloysia var engagerad i olika välgörenhetsorganisationer.

Olympiska spelen anordnas i Belgiska Antwerpen. Spelen som invigs av den belgiske kungen den 23 april pågår ända till den 12 september. Bästa nation är USA följt av Sverige och Storbritannien. Sverige får 19 guldmedaljer 20 i silver och 25 i brons.

Polen blir självständigt 1918. Men gränserna i öster mot den nyligen upprättade Sovjetunionen är oklara och de båda staterna kommer i krig med varandra. Polen får ett begränsat stöd från Frankrike som skickar tusen officerare som ska hjälpa till att organisera och leda den polska hären. Sovjet får övertaget i konflikten och dess armé rycker fram mot Polens huvudstad Warszawa. Staden försvarar sig och polackerna slår tillbaka anfallet som börjar den 13 augusti och som pågår till den 25 samma månad. Polackerna förlorar i stupade omkring 4 500 man, men deras fiender förlorar kanske upp till 25 000. Nederlaget gör att den ryska revolutionen aldrig sprids till Västeuropa. Kriget avslutas året därpå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s