Grötrim

Grötrim

Riktigt när man började med grötrim, det vill säga rimma när man ska äta gröt vid jul,främst då julafton är oklart. Det finns de som menar på att man inte bara rimmade vid jul utan kunde göra det närhelst gröt skulle ätas under året. Man kan följa traditionen till 1700-talet. Ofta åt man gröt ur samma skål och kanske var det ett sätt att liva upp stämningen. För grötrim är ingen dyster sed. Tvärtom kunde nog ett och annat rim vara såväl fräckt som lite småelakt. Ofta eller ska man säga alltid rimmas det på gröt och variationerna är förvisso många men inte oändliga. Mandel har man haft i gröten, ofta då bara en. Man har roat sig med att den som får mandeln kommer att bli gift nästa år. Mandel har det gjorts en del grötrim på. Grötrimmen är inte på utdöende och kanske kan den ärade läsaren föra traditionen vidare.

Denna gröt är kokt på spisen, jag slafsar i mig den precis som grisen.

Ät gröt ditt lilla nöt, du med ditt stora fä.

Den som för en renlig vandel, den får nu också grötens mandel.

Fast den som ska ha gröt främst av alla är förstås tomten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s