Likheter mellan Saturnus och Frej

Likheter mellan Saturnus och Frej

Romarna gjorde så i äldre tider att när de kom i kontakt med andra folkslag så jämförde de sina gudar med de folk de kom i kontakt med. Germanernas Oden fick sin närmaste motsvarighet i Merkurius, kelterna Teutates jämfördes med Jupiter och så vidare. Tor har förknippats med såväl Jupiter som Herkules.

Det är nog inte för järvt att gissa att romarna hade förknippat den nordiske Frej och hans maka Gerd med Saturnus och hans gemål Ops. Saturnus är hos romarna en skördegud där skäran är symbol för guden. Han förknippas med åkerbruk och skörd. Det gör även Frej. Han har varit kung i en tidigare tidsålder och Frej anses vara svearnas förste regent. Saturnus stora högtid infaller i december 17-23, vid denna tid firrar hedningarna i Norden jul. Frejs avbild stod i Uppsala tillsammans med Oden och Tor så Frej är något av en julens gud. Saturnus firades som ovan nämnts i december vid saturnalia den glada och uppsluppna festen. Till Frejs ära sjöng man sånger som de kristna inte ville återge. Bland de sista dagarna av saturnalia hedras larerna i Rom. Dessa lägre makter förknippas med såväl skydd som hushåll påminner lite om alverna som står Frej nära. Frej är alvernas furste.

Saturnus var en gammal gud, Frej tillhör vanerna en ätt som även en del hedningar av idag anses vara äldre än asarnas stam. En del historiker har hävdat att vanerna dyrkades i Norden innan de folk som dyrkade asarna kom till och kriget mellan asar och vaner ska vara ett minne av denna folkvandring.

Ops, Saturnus maka är en fruktbarhetsgudinna. Det kan man säga att Gerd är också. Jämför namnet Gerd med gärde. Romarna skull nog inte ha något emot att jämföra sin Saturnus med våran Frej, fast man ska kanske helelr inte dra för stora slutsatser av denna teori.

Saturnus med skäran, symbolen för åkerbruk.
Frej, guden som firades när hedningarna offrade i Uppsala.
Ops, Saturnus gemål, kanske har hon en nordisk motsvarighet i Gerd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s