Konstnärer del XXXIII: Arne Ungermann

Konstnärer del XXXIII: Arne Ungermann

Arne Ungermann Jørgensen föddes den 11 december 1902 i Danska Odense. Fadern var kommissarie. Lyckligtvis så blev inte sonen gripen av detta yrke utan tecknarens. Ungermann utbildade sig till litograf men teckningarna tog överhanden. Vid 22 års ålder kom vår konstnär till tidningen Politiken där hans illustrationer snabbt uppmärksammades. Karriären gick framåt och Ungermann publicerades i många tidningar och tidskrifter. Mest känd blev han dock när han började göra bilderna till barnböcker. Genom dessa blev hans verk sprida men också populära. Vykort, reklamalster och mycket annat gjordes också.

Ungermann hade dock även tid till att göra egna serier. 1925 kom Kasper Knalds Oplevelser men mer känd och populär var serien om Hanne Hansen som handlar om en ung dam som arbetar som hembiträde. Sistnämnda serie uppskattade inte bara av barn utan av vuxna för att den tog upp, om än ur ett humoristiskt perspektiv det dagliga livet i Danmark. Helle Hansen började tecknas 1935 och avslutades 1958 då huvudpersonen gifte sig.

Privat var Ungermann gift två gånger. Första gången med konstnärinnan Inger Johannsen, som slutade med skilsmässa och andra gången med Anne Lise Høxbro. Den 25 februari 1981 avled Ungermann. I Sverige är Arne Ungermann känd för att ha gjort vinjetterna till den danska tv-serien Matador så miljoner svenskar har sett hans verk utan att kanske riktigt känna till konstnären. Med denna enkla artikel hoppas vi att Ungermann blir mer känd norr om Danmark!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s