Karl XII -øya

Karl XII -øya

Karl XII-øya eller ska vi säga Karl XII ö ligger vid den nordligare delen av Svalbard. Namnet på ön är den svenske polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds förtjänst. Han namngav ön efter den svenske kungen Karl XII. Numera är ju som alla vet Svalbard norskt, så det är ju lite ironiskt att den svenske krigarkungen som stupade i Norge har en ö uppkallad efter sig i detta land. Men 1862 då Nordenskiöld var där var sverige och Norge i union. Svalbard bleb norskt 1920.

Själva ön är cirka 2 kilometer lång. De anses vara en av de mer svårbesökta öarna och där finns flera isbjörnar. Själva ön är obebodd. Högsta höjd över havet är 105 meter över havet och kallas passande nog Kongsberget. En annan del av ön kalas drabanten efter kungen elitstyrka.

80°39′39″N 24°59′39″Ø

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s