Gudomliga getter

Gudomliga getter

Det finns en hel del djur som gudarna använder. Oden har sina vargar, Freja sina katter och det finns en hel del namngivna hästar. Mest kände är förstås Sleipner. Men det finns en annan kategori djur, nämligen getter som står gudarna nära.

De mest kända är nog Tors två bockar. De heter Tanngnjost och Tanngrisner. Den förstnämndes namn lär betyda tandgnisslare eller den som gnisslar tänder. Den andres namn ska betyda tandglese eller den som har glest mellan tänderna. Sistnämnda är ett resultat av att bockar tycker om att stångas? Dessa underbara djur drar Tors vagn, de kan springa över land men också genom luften. Ibland händer det att Tors dräper dem och äter upp dem. Men kan bara benen sparas och skinnet så kan han med sin hammare Mjölnir väcka dem till liv.

Heidrun är inte en bock, men väl en get. Hon ägs får man förmoda av Oden för hon ger mjöd åt hans krigare i Valhall. Ur Heidruns juver rinner det mjöd, andra säger att även öl kan förekomma. Vätskan som säkerligen inte är för nykterister samlas upp och ingen behöver törsta.

Nu roar sig Heidrun att ränna med andra bockar när hon inte mjölkas eller ska man kanske säga mjödas?

En annan något mer beklaglig representanten för arten get är den namnlöse bock som Loke har dragkamp med. Skade tycker dragkampen var lustig men knappast den fyrbente deltagaren i kampen.

3 kommentarer på “Gudomliga getter

  1. […] Tips nummer två – vill ni lära er något om Getter i Asatron, se här denna händiga blogg med grund-info… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s