Om livets hårdhet och den kärva tröst religionen kan ge oss hedningar!

Livet är hårt, det har alltid varit hårt och det är nog hårt i alla de nio världarna. Tor åker till jättarnas hembygder och slår ihjäl dem lite då och då. I Valhall är det fest med mjöd och kött, men dagligen tränar och övar enhärjarna. Det är nog hårda träningspass och inte något för vem som helst. vi kan nog räkna med att de krigare som hamnar hos Freja har liknade villkor. I Hel får ju några vada i ormgift för att de varit stygga i jordelivet. Livet är hårt överallt, så också Midgård.

Inte bara hårt, det är orättvist också. Visst var det orätt att Balder mördades? Inte är det rättvist heller när man tänker på Kvasers död eller mordet på gudaättlingen Sigurd. Nornorna har gett många barn väldigt korta livstrådar.

Tröst finns det men den är kärv. Guda lider och dör, då får vi människor finna oss i detta också. Men gudarna försöker förhindra lidande och skjuta upp ragnarök, då kan vi människor göra detsamma! Gudarna har inte skapat lidande för att straffa människorna så vi utgår från att de innerstinne är mot människor positiva och sympatiska krafter. Gudarna har straffats hårt för att de trodde väl om Loke.

Livet är hårt sa Loke. Men ibland får man vad man förtjänar!

2 kommentarer på “Om livets hårdhet och den kärva tröst religionen kan ge oss hedningar!

  1. […] För egen del oroar jag mig knappast över döden, eftersom jag sedan länge är välbekant med den. I min ungdom arbetade jag i flera somrar som vaktmästare på ett kristet sjukhus i Stockholm, och vad jag såg där – i form av obduktioner, likkylar och annat – stärkte mig bara i min hedendom. I övrigt tänker jag inte så mycket på om min egen död blir lätt eller svår, ty vi Hedningar tror ändå att ingen överlever Nornornas Dom, och troende som de Asatrogna är, vet vi att det gäller att överlämna sig åt ödet och det oundvikliga med glatt hjärta, när den stunden väl kommer. Det viktiga är, som en annan skribent konstaterat – att lära sig uthärda, ända tills det b… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s