Den goda höstens gud!

Havet har om man så vill två ansikten. Först har vi det goda leende havet. Det hav som ger människan fisk och skaldjur. Det hav som låter varor färdas lättare och underlättar handel och kommers. Det hav som gjorde att hedniska vikingar kunde komma och plundra kristna kloster….

Vidare kan man säga att det goda havet är det spegelblanka havet som sommartid är en mycket vacker och behaglig plats att vila ögonen på samt förstås sommarbad med lek och bus. Detta hav är Njord, den gode och glade gudens hav.

Sedan har vid det hav som inte är så gott och leende. Detta hav är stormar, förlisning, drunkningsdöd och elände. Detta hav är Ägirs och Rans hav. Men inte ens detta hav är helt ont om man nu kan säga ont om naturen. Den enes död är den andres bröd. det skepp som förliste kan för de som bärgar last och gods vara nog så bra, och Ran bjuder som alla vet drunknade till fest på havets botten. Klaga inte för mycket. de flesta som drunknar till havs är karlar och hon har nio döttrar…

Njords son är som alla vet Frej. Denne gud har två årstider. Dels den sena våren då tjälen gett med sig och åkerbruket kan börja samt den tidiga hösten då skörden bärgas.

Frej omnämns inte så mycket i de sånger och dikter som överlevde religionsförsämringen. Men han var ändå svearnas uråldrige kultgud. Hans avbild stod först i gamla Uppsala. Ja man anser alltid att Oden följd av Tor och sedan Frej stod bredvid varandra. Men man kan lika gärna tänka sig att hedningarna först åkallade Frej och sedan de andra. Frej guden som makthavarna hävdade var deras stamfader.

Hösten är ju i mångt och mycket den mest intressanta av årstider. Den tidiga delen av årstiden anser de flesta vara trevlig. Löven som skiftar färg är ett återkommande argument för höstens fantaster. När de senare ligger på marken och det ska krattas då tjuter ingen av glädje. Den tidiga hästen är Frejs stora tid. Skördefester och fyllda förråd är Frejs höst. Lite senare innan hösten övergår i mörker är det alvablot. Alverna står som alla vet Frej nära. Han bor ju i Alvhem.

Senare kommer Hels tid, Hels höst men den behöver vi inte tänka på nu. Slutord: den tidiga hösten, den goda och givmilda hösten, den leende hösten är Frejs tid. Hylla Frej när hösten kommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s